Historie

BOom VOlleybal –  55 jaar BOVO in vogelvlucht

In de jaren vijftig vindt het volleybalvirus bij de Christelijke Scholengemeenschap Aalten (CSA) een vruchtbare voedingsbodem. Docent lichamelijke opvoeding Jan van Zijtveld gaat een herenteam trainen, dat kan deelnemen aan de competitie, en enige tijd later ook een damesteam. Hij bedenkt de naam BOVO, oftewel BOom VOlleybal, afgeleid van de lindeboom in het Aaltense gemeentewapen. Volleybalvereniging BOVO wordt in september 1959 opgericht.

De eerste trainingen vinden plaats in het feestgebouw aan de Polstraat. Daar sneuvelen echter te veel lampen. Volgende locaties zijn het gymlokaal van de toenmalige HBS aan de Julianastraat en gebouw Irene aan de Hogestraat. Begin jaren zestig verhuist het volleybal naar de CSA-locatie aan de Slingelaan.

Dames, heren, jeugd en recreanten
Door onenigheid tussen trainer en speler(s) over de opstelling verdwijnen de heren echter voor twee jaar van het toneel. BOVO bestaat in die periode uit twee damesteams onder leiding van een zeer gedreven Marjan van der Drift. Door haar tussenkomst wordt Leo Groeneveld, bevoegd volleybaltrainer, benaderd en met hem gaan de heren weer aan de slag. Er komt ook een initiatief om het volleybal te promoten bij de jeugd en er wordt een recreatieve lijn opgericht.

Henk Bruens
Van de voortrekkers ontpopt Henk Bruens zich tot een zeer ondernemende trainer en speler bij Heren 1. Hij weet velen, onder wie de familie Leeuwenstein, te mobiliseren voor het volleybalspel en legt een fundament voor de saamhorigheid binnen de vereniging. Als speler, trainer en bestuursvoorzitter in één persoon weet hij het volleybal op een hoger niveau te brengen. Door een noodlottig ongeval op oudejaarsavond 1980 kan hij zijn werk echter niet afmaken. Zijn naam leeft voort in het Henk Bruens- of Oliebollentoernooi.

Eredivisie
In 1977 is de vereniging verhuisd naar de nieuwe Aladnahal met de o zo beruchte Aladnabar. Vooral met uitbaters Martin en Monique Hüning worden er mooie tijden beleefd. Ook sportief gaat het bij BOVO crescendo, met het herenteam en later met het damesteam in de derde divisie. Een team met voornamelijk Aaltense jongens mag met steun van sponsors en een enorme aanhang toetreden tot de eerste divisie, waarna de eredivisie volgt. Dat is een hele stap en voor het bestuur een geweldige (financiële) uitdaging. Helaas strandt het avontuur, omdat het uiteindelijk geen financieel haalbare kaart blijkt voor Aalten.

55 jaar
De vereniging komt zelfs aan de rand van de afgrond te staan, maar gelukkig zijn er ingenieuze ideeën voor fondsenwerving. Daaruit is onder meer het roemruchte Sjoksfestival voortgekomen. Met vrijwillige bijdragen van talloze BOVO-leden en niet-leden, waaronder de Aaltense horeca, wordt de kar nog altijd getrokken door het bestuur van de Stichting Sjoks Evenementen.

Na de eredivisieperiode komt de vereniging onder een nieuw bestuur in een wat rustiger vaarwater. Maar tot op de dag van vandaag zitten de tribunes nog altijd vol. Na 55 jaar is volleybal in Aalten dankzij BOVO nog steeds een aantrekkelijke en springlevende sport.